Kamillas eventyr som lærling på Sardinia

Kamilla Brånås grep sjansen og dro tre måneder til Sardinia. Nå har du sjansen til å søke på lærlingopphold i Europa. 

Kamilla på jobb - Klikk for stort bilde Kamilla Brånås Kamilla Brånås på 20 år fra Brumunddal er nå barne- og ungdomsarbeider.

Hun jobbet i en barnehage i Alghero fra september til desember i 2021. Hun anbefaler alle å gripe de sjansene en får. 

Har DU lyst til å ta deler av læretiden i Europa?

Søk innen 15. mars

Hvordan var det å bo i en vertsfamilie?

– Det var utrolig lærerikt og verdifullt. Jeg bodde hos en enslig dame. Vi hadde noen utfordringer med språket i starten, noe som vi har ledd godt av i ettertid. Jeg brukte mye google translate til å begynne med, den var til god hjelp.

– I starten var det litt rart å bo i en fremmed husholdning, men på mange måter er det både likt og ulikt hva jeg så for meg på forhånd. 

Hvordan var det å lære italiensk?

–  Italiensk er et veldig vakkert språk, men jeg synes det også var vanskelig. Spesielt grammatikken med artikler og bøying av verb. I tillegg snakker italienerne veldig fort, så det var ikke alltid jeg fikk med meg alt som ble sagt.

– Jeg jobbet mye med appen duolingo før jeg dro til Sardinia, og det ga meg et godt grunnlag. Jeg anbefaler alle å gjøre det før de reiser ut. Jeg synes det er veldig spennende å lære språk, og siden jeg har fått mange italienske venner, har jeg masse motivasjon til å fortsette å lære språket. 

Hva synes du var den største forskjellen mellom italiensk og norsk barnehage?

Fargerikt bilde med norsk flagg, hus som ligner på Bryggen i Bergen og båter i vannet - Klikk for stort bildeBarnehagen lagde et fint bilde av Norge Kamilla Brånås – Det var veldig forskjellig! Og jeg synes det var veldig spennende. Jeg gledet meg til å fortelle om mine observasjonen da jeg var tilbake på arbeidsplassen min i Norge. 

– Vi er for eksempel flere ansatte i barnehagene i Norge i sammenligning med der jeg var i Italia, og jeg oppfattet at barna var veldig selvstendige og barnegruppen var veldig blandet.  En ting er sikkert, jeg tok med meg masse læring hjem.

Hva gjorde du på fritiden?

– Alghero er en fin liten by - hvor det er mest liv på sommertid. På fritiden var jeg mye med de andre norske jeg reiste med, og de italienske vennene våre når de var hjemme på besøk fra studier.

– Vi utforsket Alghero med alle gatene, markedene og butikkene. Vi badet selv om italienerne syntes vannet var for kaldt. For oss var jo vanntemperaturene luksus!

– I begynnelsen av oppholdet, mens to av vennene mine fortsatt bodde i Alghero, lagde vi masse mat sammen og sammenlignet landene og språkene våre. Jeg har vært på lunsjer hos italienske venner og møtt møtt mange flere mennesker enn jeg trodde jeg ville - jeg har fått venner for livet!

Har du reist til andre steder?

– Jeg reiste til Torino for mitt livs beste langhelg for å besøke venner fra Sardinia. Jeg besøkte også en liten by på Sardinia kalt Ottana. Der var vi på en festival med masse musikk, mat og kulturelle stands - i pøsende regn, herlige minner. Jeg dro også på helgetur til Firenze med flere av de andre lærlingene i gruppen.

– Jeg har reist både alene og i gruppe og det har vært så lærerikt og spennende - å måtte stå på egne ben i et fremmed land. Det hele handler om å gripe absolutt alle sjanser som kommer din veg.

Kamilla holder rundt to venner - en jente og en gutt - på en strand med havet i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeKamilla og venner Kamilla Brånås