Internasjonalt servicekontor for lærlinger er et samarbeid mellom fylkeskommunene i Hedmark og Oppland. Vi sender årlig ut om lag 60 lærlinger til ulike land i Europa. Målet er å stimulere til økt internasjonalt samarbeid for lærlinger og lærebedrifter i regionen.
I tillegg til utenlandsopphold for lærlinger, tilbyr kontoret instruktører/veiledere muligheten til å reise ut og besøke sin lærling. Tilbudet er finansiert gjennom EU-programmet Erasmus+.
Samarbeidsprosjekt
Internasjonalt servicekontor er et samarbeidsprosjekt mellom Hedmark fylkeskommune og Oppland fylkeskommune. Kontoret begynte sin virksomhet i 2002 etter initiativ fra Gjøvik Næringsråd og Opplæringskontoret for håndverks- og industrifag på Gjøvik.
Internasjonalisering for lærlinger
Under forutsetning av at kontoret primært skulle jobbe med internasjonalisering for lærlinger, ble Oppland fylkeskommune med som viktig bidragsyter i en tidlig fase. Fra 1. januar 2006 ble Hedmark fylkeskommune med, og kontoret ble nå bemannet med to medarbeidere, en fra hver fylkeskommune. I tillegg har kontoret egen lærling innen reiselivsfaget.
Utenlandsopphold for lærlinger
Kontorets hovedoppgave er å tilrettelegge for utenlandsopphold for lærlinger i Oppland og Hedmark, og sender nå ut ca. 85 personer gjennom kontorets programmer (lærlinger, faglige ledere og andre personer innen yrkesopplæring). Finansieringen skjer med Erasmus+-midler.
Charter
Kontoret har fått tildelt "Charter" fra koordinerende organ av Erasmus+programmet her i Norge, SIU. De sier: "Charter blir gitt institusjoner som har vist evne til å gjennomføre gode mobilitetsprosjekt av høy kvalitet. Charter betyr at deres institusjon kan sende inn forenklede søknader på Erasmus+ prosjekt i årene 2014-2020."
Kontorets målsetting
Internasjonalt servicekontor har som mål å styrke regionens posisjon internasjonalt. Kontorets hovedoppgave er å koordinere prosjekter knyttet opp mot internasjonalisering, først og fremst utplassering og utveksling av lærlinger og unge arbeidstakere. Målsettingen er å gi lærlingene i Hedmark og Oppland en erfaring de kanskje ikke har mulighet til i egen bedrift i Norge.
Lærlingene får en mulighet til å tilegne seg språklig og kulturell kompetanse, og dessuten mulighet til å øke sin faglige kompetanse ved å praktisere faget sitt i et annet land og under andre forutsetninger. Det er også positivt og viktig å skape internasjonale kontakter for bedrifter her i innlandet.
Les mer om: